Back
Featured image of post Marcepanowe babeczki z rumem

Marcepanowe babeczki z rumem

Słodziutkie i aromatyczne muffiny tylko dla dorosłych. Rum jak widać dobry jest w każdej postaci, nawet zakamuflowany w cieście. :D Miałam dziś okazję po raz pierwszy użyć silikonowych foremek, które przyniósł mi Mokołaaaj. I powiem Wam, że jestem z nich bardzo zadowolona. :)

Składniki

Sposób przygotowania

  • W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Do tej samej miski zetrzeć na dużych oczkach tarki zmrożony marcepan. W drugiej misce widelcem roztrzepać jajka, dodać olej i rum - jeszcze raz roztrzepać. Wlać mleko i wymieszać. Mokre składniki wlać do miski z suchymi, wymieszać łyżką.
  • Masę przelać do foremek, do 2/3 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do ok 190 st. C przez ok 25 minut.
  • Gdy babeczki trochę przestygną, przygotować polewę. Wystarczy rozpuścić w rondelku wszystkie podane składniki, wymieszać je aby dokładnie się połączyły. Babeczki polewać ciepłą masą marcepanową.
Przepisy kulinarne