Back
Featured image of post Makowiec japoński z jabłkami  na kruchym spodzie  (bezglutenowy!) p. Ida - danie konkursowe

Makowiec japoński z jabłkami na kruchym spodzie (bezglutenowy!) p. Ida - danie konkursowe

Egzotycznie brzmiący, ale na wskroś polski makowiec nadesłała nam p. Ida. Wygląda zachęcająco, założę się, że z jabłkami jeszcze nie jedliście. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Odstawiamy (można do lodówki)
  • Mleka zagotowujemy z cukrem i miodem, dodajemy mak i podgotowujemy. Dodajemy ekstrakt, startą skórkę z cytrusów, na koniec bakalie. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do maku starte jabłka. Mieszamy. Dodajemy pianę z białek. Delikatnie łączymy,
  • Tortownicę lub blaszkę do pieczenia wylepiamy przygotowanym kruchy ciastem (2/3). Na to wykładamy masę makową. Posypujemy resztą kruchego ciasta. Pieczemy 40-60 min w 180 C. Świetnie smakuje na ciepło, ale najlepszy jest po schłodzeniu w lodówce :) Smacznego!
Przepisy kulinarne