Składniki
- kruche ciasto
- 1,5 szkl mąki bezglutenowej (lub pszennej)
- 0,5 kostki masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- masa makowa
- 200 g mielonego maku
- 200 ml mleka migdałowego
- 50 g cukru
- 1 czubata łyżka miodu
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub rumu
- starta skórka z pomarańczy lub cytryny
- dowolne bakalie, rodzynki, orzechy
- 500 g startych jabłek
- 2 białka
Sposób przygotowania
- Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Odstawiamy (można do lodówki)
- Mleka zagotowujemy z cukrem i miodem, dodajemy mak i podgotowujemy. Dodajemy ekstrakt, startą skórkę z cytrusów, na koniec bakalie. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do maku starte jabłka. Mieszamy. Dodajemy pianę z białek. Delikatnie łączymy,
- Tortownicę lub blaszkę do pieczenia wylepiamy przygotowanym kruchy ciastem (2/3). Na to wykładamy masę makową. Posypujemy resztą kruchego ciasta. Pieczemy 40-60 min w 180 C. Świetnie smakuje na ciepło, ale najlepszy jest po schłodzeniu w lodówce :) Smacznego!