Składniki
- 2 średnie czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorków pelati
- 1 mała marchewka
- 2 łodygi seleru naciowego
- 1 łyżeczka bazylii, oregano
- przyprawy sól, pieprz, ostra i słodka papryka
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki śmietanki 30%
Sposób przygotowania
- Cebulkę kroimy w piórka, czosnek w plasterki i smażymy na oliwię do zeszklenia. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler naciowy. Podlewamy lekko wodą i dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy pomidorki pelati, koncentrat pomidorowy, dusimy ok 5 minut. Hartujemy śmietankę i dodajemy do sosu. Przyprawiamy do smaku bazylią, oregano, słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem.