Składniki
- 2 filety z łososia (bez skóry każdy po 150 g)
- 0,5 paczki szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
- 100 g sera blue
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 żółtko
Sposób przygotowania
- Ciasto francuskie dzielimy na pół. Na każdą z połówek wykładamy filety łososia, który solimy delikatnie. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej masełko. Dodajemy szpinak i mieszamy aż do jego całkowitego rozmrożenia. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz sól, pieprz, bazylię i oregano. Na sam koniec dodajemy kawałki sera blue i mieszamy aż ser się rozpuści i połączy ze szpinakiem.
- Następny krok to przełożenie szpinaku na łososia. Boki ciasta francuskiego nacinamy ukośnie - będziemy je przeplatać, żeby powstał a'la warkocz. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem, gotowe danie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 20-25 min.