Back
Featured image of post Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim - danie konkursowe

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim - danie konkursowe

Kolejnym nadesłanym daniem jest pyszny warkocz z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Jak twierdzi autorka - Monika Kreczmer - na pewno sprawdzi się na sylwestra. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Ciasto francuskie dzielimy na pół. Na każdą z połówek wykładamy filety łososia, który solimy delikatnie. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej masełko. Dodajemy szpinak i mieszamy aż do jego całkowitego rozmrożenia. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz sól, pieprz, bazylię i oregano. Na sam koniec dodajemy kawałki sera blue i mieszamy aż ser się rozpuści i połączy ze szpinakiem.
  • Następny krok to przełożenie szpinaku na łososia. Boki ciasta francuskiego nacinamy ukośnie - będziemy je przeplatać, żeby powstał a'la warkocz. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem, gotowe danie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 20-25 min.
Przepisy kulinarne