Składniki
- 2 filety z łososia
- 2 spore garści natki pietruszki (posiekać)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mleczka zagęszczonego UHT 4%
- skórka otarta z limonki
- sok z 1/3 limonki
- sok z 1/3 cytryny
- 2 łyżeczki musztardy kremskiej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Filety pokroiłam w cieńsze plastry (inaczej nie zmieściłyby mi się do małych naczyń do zapiekania), obtoczyłam w marynacie i w 2 naczyniach wstawiłam do lodówki na jakieś 2 godziny do przegryzienia (resztę marynaty wylałam na wierzch łososia). Naczynia przetarłam wcześniej ręcznikiem nasączonym olejem, by nic nie przywierało podczas pieczenia. Piekłam w 200 stopniach na termoobiegu przez 15-17 minut.