Back
Featured image of post Lasagne

Lasagne

Trochę pracochłonne ale pyszne i bardzo sycące danie.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Pokrojony w kostkę boczek wrzucić na patelnię, lekko podsmażyć, dołożyć mięso mielone i warzywa. Podsmażyć. Dodać pomidory i koncentrat. Przyprawić do smaku.
  • Masło rozpuścić na patelni, wsypać mąkę i przez chwilę podsmażać. Zalać mlekiem i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Doprawić do smaku.
  • szpinak podsmażyć z cebulą na patelni, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę makaronu potem 1/3 sosu pomidorowego, znów makaron i 1/3 sosu beszamelowego i tak na zmianę. w ostatniej warstwie ułożyć szpinak i przykryć go makaronem, polać sosem beszamelowym. Posypać serem i zapiekać około 45 minut. Wyjąć z piekarnika i odczekać 5 minut przed podaniem.
Przepisy kulinarne