Składniki
- 250 gram makaronu do lasagne
- beszamel
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- sos pomidorowy
- 0,5 kg mięsa mielonego ((u mnie wołowo-drobiowe))
- 1 duża czerwona papryka
- 2 cebule ((u mnie czerwone))
- 2 puszki pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- ser żółty np salami
- bazylia, oregano, estragon ((mogą być zioła prowansalskie))
- pieprz, sól do smaku
- papryka ostra w proszku
Sposób przygotowania
- Cebulkę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy mięso mielone i wyciśnięty przez praskę czosnek (można też pokroić w kostkę). Smażymy około 10 minut. Zalewamy pomidorkami z puszki i dusimy jeszcze 5 minut. Przyprawiamy do smaku ziołami, ostrą papryką, solą i pieprzem.
- Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mąkę, energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewamy troszkę mleka i szybko mieszamy, żeby nie powstały grudki. Następnie dodajemy resztę i mieszamy aż sos się zagęści.
- Wszystko warstwowo układamy w naczyniu żaroodpornym (makaron, beszamel, sos pomidorowy i na koniec starkowany ser) Warto obgotować makaron przed ( po dwa płaty na wodę-2 min wyjmować i kolejne, żeby mieć pewność, że będzie dobry);) Ewentualnie zrobić trochę rzadszy beszamel (więcej mleka) żeby makaron ładnie zmiękł. Jeżeli gotujemy makaron przed- pieczemy 25 minut. Jeśli nie gotujemy to około 45-50 minut.