Back
Featured image of post Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Bardzo pożywne danie, jak każdy się domyśla jest bardzo sycące.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Cebulkę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy mięso mielone i wyciśnięty przez praskę czosnek (można też pokroić w kostkę). Smażymy około 10 minut. Zalewamy pomidorkami z puszki i dusimy jeszcze 5 minut. Przyprawiamy do smaku ziołami, ostrą papryką, solą i pieprzem.
  • Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mąkę, energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewamy troszkę mleka i szybko mieszamy, żeby nie powstały grudki. Następnie dodajemy resztę i mieszamy aż sos się zagęści.
  • Wszystko warstwowo układamy w naczyniu żaroodpornym (makaron, beszamel, sos pomidorowy i na koniec starkowany ser) Warto obgotować makaron przed ( po dwa płaty na wodę-2 min wyjmować i kolejne, żeby mieć pewność, że będzie dobry);) Ewentualnie zrobić trochę rzadszy beszamel (więcej mleka) żeby makaron ładnie zmiękł. Jeżeli gotujemy makaron przed- pieczemy 25 minut. Jeśli nie gotujemy to około 45-50 minut.
Przepisy kulinarne