Składniki
- 1 pierś z kurczaka
- 2 duże garści świeżego szpinaku
- 1 mały kubek śmietany 12%
- pół średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku (lub szczypta suszonego)
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek
- oliwa i masło (do smażenia)
Sposób przygotowania
- Cebulkę i czosnek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z dodatkiem masła. Chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy pierś z kurczaka pokrojoną w drobną kosteczkę i oprószoną solą i pieprzem. Smażymy kilka minut.
- Śmietankę przyprawiamy pieprzem ziołowym i majerankiem. Szpinak grubo siekamy i wrzucamy na patelnię z kurczakiem. Chwilę smażymy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość, a następnie zalewamy wszystko śmietanką. Podgrzewamy i gotowe! Podajemy z ryżem.