Składniki
- Farsz
- 1 papryka (czerwona)
- 1 cebula (duża)
- 1 puszka pomidorów (razem z zalewą)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 6 plastrów szynki
- 2 garście żółtego sera (startego na drobnych oczkach)
- chilli w proszku
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- Spód
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki oleju kukurydzianego (Biolevita)
- 1 jajko
- 3/4 szklanki wody
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Paprykę pokroić w kosteczkę i dorzucić do smażącej się cebuli. Zalać zalewą z pomidorków i dusić 10 mi, aż papryka trochę zmięknie. Dorzucić pomidorki, kukurydzę i fasolę. Doprawić na ostro. Smażyć jeszcze kilka minut. Zestawić z ognia do przestygnięcia.
- Do miski wsypać mąkę kukurydzianą i pszenną. Dodać szczyptę soli. Wbić jajko i wlać olej. Zamieszać łyżką. Wlać pół szklanki wody i zagniatać. Jeśli ciasto nie będzie dość elastyczne dodać jeszcze wody. Wyrobić gładkie, sprężyste ciast. Podzielić na dwie równe części i uformować kule.
- Ciasto włożyć na 0,5 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć jedną porcję ciasta i rozwałkować na kształt okrągłego placka.
- Formę do tarty nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć formę ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 5 min.
- Po 5 minutach wyjąć blaszkę i na ciasto wyłożyć połowę przygotowanego wcześniej farszu. Na wierzch położyć kilka kawałków szynki i posypać startym serem. Piec 20 minut w 180 st. C. Tak samo postąpić z drugą porcją ciasta i pozostałym farszem.