Składniki
- ciasto
- 1 kostka masła (temperatura pokojowa)
- 40 dag mąki pszennej (np. Szymanowskiej)
- 2 średnie jaja
- 4 łyżki śmietany 12% lub 18%
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- farsz
- 1 kostka twarogu
- 1 czerwona cebula (może być zwykła)
- 100 gram salami (może być wędzona szynka lub chudy boczek)
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz, sól do smaku
- majeranek
Sposób przygotowania
- Masło o temperaturze pokojowej siekamy wraz z mąką wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietaną i wszystko zagniatamy. Zawinięte w folię chłodzimy w lodówce około 30 minut. masło siekamy z mąką wymieszaną z solą, dodajemy żołtka i śmiatanę- wszytsko dokładnie zagniatamy i schładzamy w lodówce przez około 30 minut.
- Twaróg przeciskamy przez praskę (bądź mielimy w maszynce). Cebulkę i salami kroimy w kostkę, następnie smażymy na patelni do zeszklenia cebulki. Łączymy z twarogiem. Dodajemy majeranek, sól, pieprz i sok z cytryny. Mieszamy.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Farsz rozsmarowujemy po całości, następnie zawijamy w rulon i kroimy na małe kawałki. Smarujemy białkiem jaja. Pieczemy w 180 stopniach w uprzednio nagrzanym piekarniku około 20-25 minut.