Back
Featured image of post Kruche zawijańce z białym serem

Kruche zawijańce z białym serem

Ciekawa przystawka, smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Masło o temperaturze pokojowej siekamy wraz z mąką wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietaną i wszystko zagniatamy. Zawinięte w folię chłodzimy w lodówce około 30 minut. masło siekamy z mąką wymieszaną z solą, dodajemy żołtka i śmiatanę- wszytsko dokładnie zagniatamy i schładzamy w lodówce przez około 30 minut.
  • Twaróg przeciskamy przez praskę (bądź mielimy w maszynce). Cebulkę i salami kroimy w kostkę, następnie smażymy na patelni do zeszklenia cebulki. Łączymy z twarogiem. Dodajemy majeranek, sól, pieprz i sok z cytryny. Mieszamy.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Farsz rozsmarowujemy po całości, następnie zawijamy w rulon i kroimy na małe kawałki. Smarujemy białkiem jaja. Pieczemy w 180 stopniach w uprzednio nagrzanym piekarniku około 20-25 minut.
Przepisy kulinarne