Back
Featured image of post Kruche czekoladowe babeczki

Kruche czekoladowe babeczki

Kruche babeczki z czekoladą są idealne do kawy i na osłodę po ciężkim tygodniu. ;)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Mąkę, kakao i cukier mieszamy łyżką, aby kolor był w miarę jednolity. Wbijamy żółtka i jeszcze raz mieszamy. Następnie wlewamy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Na koniec do składników dodajemy miękką margarynę i zagniatamy ciasto.
  • Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm (tak na oko;)). Szklanką wykrawamy kółka i wkładamy je do metalowych lub silikonowych foremek. Foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem. Ciasta wystarcza na około 35 sztuk babeczek.
  • Babeczki pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Ubijamy śmietanę 30% mikserem, aż będzie gęsta. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serka mascarpone, ciągle miksując. Babeczki wypełniamy kremem za pomocą szprycy cukierniczej lub cukierniczego rękawa.
  • Orzeszki wydłubane ze skorupek;) wkładamy do foliowej torebeczki i kruszymy przy pomocy młotka do mięsa. ;) Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki. Orzeszki mieszamy z czekoladą i posypujemy nimi babeczki. Smacznego!
Przepisy kulinarne