Składniki
- 3 szklanki mleka kokosowego (albo zwykłe)
- 1 słoik smażonych wiśni
- Kruszonka
- 50 dag masła lub margaryny
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- Masa
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jaja
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 0,5 szklanki cukru brązowego (może być kryształ)
- Spód
- 2 szklanki mąki pszennej (np. Szymanowskiej)
- 1 duże jajko
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 20 dag masła lub margaryny
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania
- Mąkę siekamy ze schłodzonym masłem. Dodajemy jajko, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na godzinę.
- 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. 1 szklankę miksujemy z mąkami oraz z jajkami na gładką masę. Do gotującego się mleka wlewamy masę i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki.
- Mąkę łączymy z masłem i cukrem. Ucieramy w rękach do powstania kruszonki.
- Ciasto wykładamy do uprzednio przygotowanej blachy. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut z termoobiegiem. Następnie wyjmujemy, wykładamy przestudzony budyń, wiśnie i posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze około 40 minut.