Składniki
- ciasto na naleśniki
- 1/3 kubka litrowego mąki tortowej
- 3 jajka
- sól
- mleko lub woda (do uzyskania konsystencji śmietany)
- farsz
- 3 pieczone udka (można wykorzystać pozostałości z obiadu z poprzedniego dnia)
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 0,5 czerwonej papryki
- 1 pietruszka
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- panierka
- bułka tarta
- jajka (rozkłócone)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Kurczaka oraz warzywa pokroić na małe kawałeczki. Podsmażamy startą na drobnych oczkach marchewkę, pietruszkę, paprykę i cebulę. Dodajemy resztę składników. Można zemleć je dodając odrobinkę wody. Ja do tego celu używam blendera. Można przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przyprawiamy farsz i odstawiamy na bok.
- Z podanych składników przyrządzamy ciasto na naleśniki. Smażymy je na niemal suchej patelni. Naleśniki mają być CIENIUTKIE!
- Smarujemy naleśniki farszem i zawijamy w krokiety. Namaczamy w jajku z solą i pieprzem. Obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na patelni. Tutaj warto chlapnąć trochę tłuszczu, gdyż bułka lubi się przypalać. Krokiety można podawać z jakimś sosem pomidorowym. Ja uwielbiam z pikantnym ketchupem dobrej jakości.