Back
Featured image of post Kremowa babka ziemniaczana

Kremowa babka ziemniaczana

Szukam, ciągle szukam tego najlepszego przepisu na babkę ziemniaczaną. Próbuję, dodaję, ujmuję i już jestem blisko. Lubię ją taką kremową, rozpływającą się w ustach. Z kolei mój mąż zdecydowanie woli podsmażaną. A Wy? Jaką lubicie? 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Nie mam maszyny do tarcia ziemniaków, więc używam do tego celu blendera. Ale szkoda mi go popsuć, więc najpierw proponuję zetrzeć na tarce na grubych oczkach ziemniaki i cebulę.
  • Dodać pozostałe składniki i przyprawić. Zetrzeć na drobnych oczkach tarko marchewkę i dodać do masy. Wymieszać wszystko. Można podsmażyć boczek i wędlinę i dodać do babki, jeżeli ktoś woli mięsną.
  • Piec w 180*C prawie 2 godziny. Wychodzi duża blacha do ciasta. Porcja na całą rodzinę i jeszcze zostanie na kolację.
Przepisy kulinarne