Składniki
- 20 dużych ziemniaków (nie wiem ile to kg, robię na oko)
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 4 jajka
- 0,5 szkl oleju
- 0,5 szkl mleka
- 0,5 szkl śmietany
- 5 łyżek kaszy manny
- 8 łyżek mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól do smaku
- pieprz
- majeranek
- domowa vegeta
Sposób przygotowania
- Nie mam maszyny do tarcia ziemniaków, więc używam do tego celu blendera. Ale szkoda mi go popsuć, więc najpierw proponuję zetrzeć na tarce na grubych oczkach ziemniaki i cebulę.
- Dodać pozostałe składniki i przyprawić. Zetrzeć na drobnych oczkach tarko marchewkę i dodać do masy. Wymieszać wszystko. Można podsmażyć boczek i wędlinę i dodać do babki, jeżeli ktoś woli mięsną.
- Piec w 180*C prawie 2 godziny. Wychodzi duża blacha do ciasta. Porcja na całą rodzinę i jeszcze zostanie na kolację.