Składniki
- 1 duża cukinia
- 2 średnie marchewki
- 4 średnie ziemniaki
- 3 średnie cebule
- 1/4 kostki masła
- 1 mała szyja indycza
- liść laurowy, ziele angielskie
- mieszanka ziół-suszony koperek, bazylia, czosnek, płatki chili, gorczyca mielona
- sól, pieprz, sok z cytryny
- 0,5 szklanki śmietany
Sposób przygotowania
- W garnku gotuję około 1,5 litra wywaru (Marchewka, szyja indycza, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie) przez 1 godzinę. Na patelni, na maślę smażę cukinię pokrojoną w kostkę, cebulkę oraz ziemniaki. Następnie z wywaru wyjmuję mięso i przyprawy, marchewkę kroję w plastry, dodaję podsmażone warzywa i gotuję jeszcze 10 min na małych ogniu. Śmietanę hartuję, dodaję przyprawy i sok z połówki cytryny i dodaję do warzyw, miksuję blenderem na gładki krem.