Back
Featured image of post Krem pomidorowo-selerowy

Krem pomidorowo-selerowy

Bardzo lubię kremy, jednak dawno nie gotowałam takiej zupy w obawie, że nie posmakuje mojemu mężowi. Jak bardzo się myliłam. Połączenie pomidorowo-selerowe bardzo nam posmakowało. Może za sprawą nutki pikanterii?

Składniki

Sposób przygotowania

  • Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę. Smażyć do miękkości. Dodać pokrojonego na plastry pora. Gdy por trochę zmięknie i zmniejszy swoją objętość - wlać wywar.
  • Do gorącego wywaru wrzucić pokrojonego w kostkę selera oraz ziemniaki.
  • Gdy wszystkie warzywa będą miękkie - dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory (oczywiście pokrojone w kostkę). Gotować jeszcze 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem oraz dodać sos chilli.
  • Zupę przecedzić, jej gęstą część zblendować. Stopniowo dodawać do niej pozostały płyn i mieszać aż uzyskamy pożądaną gęstość zupy. ;)
  • Podawać z kleksem śmietany, groszkiem ptysiowym i tymiankiem (najlepiej świeżym, ale suszony też smakuje;)).
Przepisy kulinarne