Składniki
- 3 duże pomidory
- 1 średniej wielkości seler
- 1/2 pora
- 3 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrego sosu chili
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 litry wywaru warzywnego
- śmietana 18%
- groszek ptysiowy
- tymianek
- oliwa
Sposób przygotowania
- Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę. Smażyć do miękkości. Dodać pokrojonego na plastry pora. Gdy por trochę zmięknie i zmniejszy swoją objętość - wlać wywar.
- Do gorącego wywaru wrzucić pokrojonego w kostkę selera oraz ziemniaki.
- Gdy wszystkie warzywa będą miękkie - dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory (oczywiście pokrojone w kostkę). Gotować jeszcze 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem oraz dodać sos chilli.
- Zupę przecedzić, jej gęstą część zblendować. Stopniowo dodawać do niej pozostały płyn i mieszać aż uzyskamy pożądaną gęstość zupy. ;)
- Podawać z kleksem śmietany, groszkiem ptysiowym i tymiankiem (najlepiej świeżym, ale suszony też smakuje;)).