Back
Featured image of post Kotlety gryczane

Kotlety gryczane

Kotlety gryczane powstały spontanicznie. Gotowałam sobie zupę buraczaną i zostały mi duże kawałki buraków i mięso z zupy. Po dodaniu kaszy, którą uwielbiam, powstało naprawdę smaczne, chrupiące danie. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Kaszę gryczaną ugotować i odcedzić.
  • Z żeberek obrać mięso i posiekać w drobne kawałki. Dodać do kaszy. Kawałki buraków z zupy zetrzeć na tarce i dodać do reszty.
  • Sprażyć pestki na patelni i dodać do masy. Wbić 2 surowe jaja. Przyprawić do smaku i dodać trochę bułki tartej.
  • Można zabrać się za formowanie kotletów na koniec obtaczając je w bułce tartej. Smażymy kotlety na patelni, aż się nieco zarumienią. Smacznego!
Przepisy kulinarne