Składniki
- schab
- ziemniaki
- buraki
- młode marchewki
- pietruszka
- por
- cebula
- pomidory
- czosnek
- sól
- pieprz kolorowy
- listek laurowy
- papryka słodka
- majeranek
- vegeta domowa
- odrobinka wody do podlania potrawy
- ziele angielskie
Sposób przygotowania
- Do przygotowania potrawy będziemy potrzebować wolnowaru, tzw. slow cooker.
- Obieramy i myjemy warzywa. Młode marchewki po prostu myjemy i bez obierania dodajemy do potrawy. Pozostałe produkty należy pokroić na podobnej wielkości kawałki. Proporcje mogą być dość dowolne. Za wyjątkiem buraków. Tutaj proponuję max 2, bo jeśli będzie więcej, zdominują smak i kolor potrawy.
- Mięso pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem. Do osobnej miski wrzucić pokrojone warzywa prócz buraków. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać. Buraczki pokroić do osobnego naczynia i również doprawić.
- Warstwami układać warzywa, buraczki i mięso, przyprawiając każdą warstwę równomiernie zielem, listkiem, papryką i vegetą. Powinno wyjść ze 3 takie warstwy.
- Podlewamy odrobinę wodą, choć nie jest to konieczne. Przykrywamy wolnowar pokrywką. U mnie są 3 poziomy - high, medium i low. Nastawiamy na najwyższą temperaturę - high. Potrawa dusiła się 6 godzin do miękkości.