Back
Featured image of post Kociołek z soczewicą

Kociołek z soczewicą

Jedno z moich ulubionych dań. Warzywa i mięsko z wolnowara w dowolnych konfiguracjach. Dzisiaj użyłam wieprzowiny, czerwonej soczewicy i warzyw: marchewki, ziemniaków i papryki. Polecam, jeśli dysponujecie wolnowarem. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Łopatkę pokroić na kawałki jak na gulasz. Przyprawić solą, pieprzem i oprószyć mąką. Podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Jak będzie już lekko obsmażone, dodać przyprawę do grilla i jeszcze obsmażyć. Odstawić na chwilę.
  • Warzywa pokroić na większe kawałki. Układać wszystko warstwowo w wolnowarze, przyprawiając solą i pieprzem. Poszczególne warstwy posypywać soczewicą. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Zalać trochę wodą, choć nie jest to konieczne.
  • Powinno prażyć się około 5-6 godzin na najwyższym stopniu mocy.
Przepisy kulinarne