Back
Featured image of post Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Sprawdzony przepis na kecthup, na którym bazuję od kilku lat. Majstruję tylko proporcjami przypraw, w zależności od tego, jaki stopień ostrości chcę uzyskać. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Cukinię myjemy, wydrążamy pestki i jeśli trzeba, obieramy ze skórki. Ale tylko, jeśli jest twarda. Młode, mniejsze cukinie zostawiamy ze skórką. Cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy wszystko do dużego garnka i zasypujemy 3 łyżeczkami soli. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 3-4 godziny, aby cukinia zmiękła i puściła sok.
  • Wstawiamy to wszystko na ogień i gotujemy, aż cukinia zmięknie, 1-5-2 h uważając, aby się nie przypaliło. Dodajemy cukier i ocet, gotujemy jeszcze ze 20 minut, na koniec dodajemy koncentrat i przyprawy. Całość miksujemy blenderem.
  • Gotowy ketchup przekładamy do czystych i suchych! słoików. Mi się najlepiej sprawdzają takie malutkie po musztardzie. W sam raz na parę dni. Wycieramy dokładnie gwinty i zakrętki ! To bardzo ważne. Zakręcamy, wstawiamy słoiczki do dużego gara z ciepłą wodą. Nie zimną i nie gorącą. Zbliżoną do temp. słoiczków. Inaczej mogą pęknąć z szoku termicznego ;) Pasteryzujemy ok. 15 minut od zagotowania wody.
  • Jeszcze jedno. Warto zrobić 2 podane porcje, bo szybko schodzi. Smacznego :)
Ostatnia aktualizacja 2020-12-28 23:32 +0100
Przepisy kulinarne