Składniki
- 1,5 kg startej cukinii (po wydrążeniu i jeśli trzeba obraniu z twardej skórki)
- 4 średnie cebule (pokroić w kosteczkę)
- 2 szkl cukru
- 1 szkl octu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- szczypta chilli (wg własnego uznania)
- 2 słoiczki 190 g koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Cukinię myjemy, wydrążamy pestki i jeśli trzeba, obieramy ze skórki. Ale tylko, jeśli jest twarda. Młode, mniejsze cukinie zostawiamy ze skórką. Cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy wszystko do dużego garnka i zasypujemy 3 łyżeczkami soli. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 3-4 godziny, aby cukinia zmiękła i puściła sok.
- Wstawiamy to wszystko na ogień i gotujemy, aż cukinia zmięknie, 1-5-2 h uważając, aby się nie przypaliło. Dodajemy cukier i ocet, gotujemy jeszcze ze 20 minut, na koniec dodajemy koncentrat i przyprawy. Całość miksujemy blenderem.
- Gotowy ketchup przekładamy do czystych i suchych! słoików. Mi się najlepiej sprawdzają takie malutkie po musztardzie. W sam raz na parę dni. Wycieramy dokładnie gwinty i zakrętki ! To bardzo ważne. Zakręcamy, wstawiamy słoiczki do dużego gara z ciepłą wodą. Nie zimną i nie gorącą. Zbliżoną do temp. słoiczków. Inaczej mogą pęknąć z szoku termicznego ;) Pasteryzujemy ok. 15 minut od zagotowania wody.
- Jeszcze jedno. Warto zrobić 2 podane porcje, bo szybko schodzi. Smacznego :)