Back
Featured image of post Kasza gryczana z zapiekaną dynią i pomidorkami koktajlowymi p. Magdaleny Guźniczak - danie konkursowe

Kasza gryczana z zapiekaną dynią i pomidorkami koktajlowymi p. Magdaleny Guźniczak - danie konkursowe

Kolejnym nadesłanym daniem jest kasza gryczana z dynią, pomidorami koktailowymi  i cieciorką. Aż kipi witaminami. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Dynię kroimy w kostkę, układamy na blaszce wyłożonej pergaminie lekko skrapiamy oliwą solimy, pieprzymy i zapiekamy w 180 st przez ok. 15-20 min aż dynia będzie miękka.
  • Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn, smażymy przez ok. 1,5 min. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w kostkę pomidory suszone, kiełki, ciecierzycę, gałkę muszkatołową pieprz i sól w/g uznania.
  • Całość dusimy przez ok 5-8 min. Następnie dodajemy kaszę oraz dynię i dusimy przez kolejne 5 min. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki.
Przepisy kulinarne