Składniki
- 1 szkl kaszy gryczanej (niepalonej)
- 10 pomidorków koktailowych
- 0,5 małej dyni
- garść kiełków na patelnię
- 10 suszonych pomidorów w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 0,5 cebuli
- 0,5 szkl cieciorki (ugotowanej)
- 0,5 garści świeżego rozmarynu
- 0,5 łyżeczki tymianku
- olej kokosowy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Dynię kroimy w kostkę, układamy na blaszce wyłożonej pergaminie lekko skrapiamy oliwą solimy, pieprzymy i zapiekamy w 180 st przez ok. 15-20 min aż dynia będzie miękka.
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn, smażymy przez ok. 1,5 min. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w kostkę pomidory suszone, kiełki, ciecierzycę, gałkę muszkatołową pieprz i sól w/g uznania.
- Całość dusimy przez ok 5-8 min. Następnie dodajemy kaszę oraz dynię i dusimy przez kolejne 5 min. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki.