Składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 kostka twarogu półtłustego
- 8 czarnych oliwek
- 5 suszonych pomidorków (z oliwy)
- 1 średnie jajko
- 4 łyżki mąki owsianej (może być pszenna)
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka klarowanego masła
- 0,5 łyżeczki tymianku, bazylii, majeranku
- przyprawy sól, pieprz, suszona papryka chilli
Sposób przygotowania
- Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy twaróg i chwilę dusimy. Następnie przestudzone dodajemy do ugotowanej kaszy. Dorzucamy jajko,mąkę, oliwki pokrojone w ćwiartki i pomidory w kostkę. Przyprawiamy i ugniatamy do połączenia. Formujemy kotleciki, układamy na blasze wyłożonej papierze i pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut. Podajemy z dipami (np. jogurt grecki +suszone pomidory + oliwki+bazylia)