Back
Featured image of post Jem zdrowo- Naleśniki z soczewicą i jarmużem

Jem zdrowo- Naleśniki z soczewicą i jarmużem

Obiad wymyślony na szybko, ale wyszedł naprawdę ciekawy, także polecam dla osób, które chcą odpocząć czasami od mięsnych dań:)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie aż zmięknie. Odcedzamy. Jarmuż czyścimy, odcinamy twarde łodygi. Cebulkę oraz czosnek szklimy na maśle (około 2 łyżek), dodajmy jarmuż, dusimy aż zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy, soczewicę, przyprawy i blendujemy. Masa nie ma być w 100% gładka, blendujemy do połączenia.
  • Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładką masę. Smażymy na minimalnej ilości oleju albo na suchej patelni.
  • Ser mieszamy ze śmietaną oraz z pestkami.
  • Naleśniki zawijamy wg ulubionego sposobu, układamy w naczyniu żaroodpornym polewamy sosem do zapiekania. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Przepisy kulinarne