Składniki
- 2 łyżki masła (klarowanego)
- Ciasto naleśnikowe
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 średnie jajka
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka bazyli lub oregano
- 3 łyżki oleju
- Farsz
- 1,5 szklanki soczewicy
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 7 liści jarmużu
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy sól, pieprz, bazylia, papryka ostra, oregano, majeranek
- Sos do zapieczenia
- 1 opakowanie startej mozzarelli (może być parmezan)
- 1 małe opakowanie śmietany 18%
- 4 łyżki prażonych pestek słonecznika
Sposób przygotowania
- Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie aż zmięknie. Odcedzamy. Jarmuż czyścimy, odcinamy twarde łodygi. Cebulkę oraz czosnek szklimy na maśle (około 2 łyżek), dodajmy jarmuż, dusimy aż zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy, soczewicę, przyprawy i blendujemy. Masa nie ma być w 100% gładka, blendujemy do połączenia.
- Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładką masę. Smażymy na minimalnej ilości oleju albo na suchej patelni.
- Ser mieszamy ze śmietaną oraz z pestkami.
- Naleśniki zawijamy wg ulubionego sposobu, układamy w naczyniu żaroodpornym polewamy sosem do zapiekania. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.