Składniki
- 2 duże czerwone papryki
- 4 małe pietruszki
- 700 gram pasty z pomidorów (mogą być te z puszki, czy w butelkach)
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki masła
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 listr wywaru mięsnego lub warzywnego (ewentualnie z kostki rosołowej jeśli nie mamy czasu)
- 5 listków świeżej bazyli
- przyprawy sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, bazylia, tymianek, curry
- 2 łyżki serka mascarpone
Sposób przygotowania
- Paprykę, pietruszkę, cebulę oraz czosnek kroimy i podsmażamy na maśle aż zmiękną. Następnie przekładamy do garna, zalewamy bulionem (tak by był około 2 cm nad warzywami) i dusimy jeszcze z 15 minut. Następnie dodajemy pastę pomidorową i serek mascarpone, zagotowujemy. Przyprawiamy. Podajemy z serkiem mozzarellą i najlepiej z bagietką czosnkową:)