Składniki
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej (nieugotowanej)
- 1 średnie jajko
- 2 łyżki mąki owsianej (może być pszenna, żytnia)
- 5 pomidorów suszonych
- 2 małe czerwone cebule (lub jedna duża)
- przyprawy sól, pieprz, czerwona papryka, bazylia, tymianek
- 3 łyżki masła klarowanego
Sposób przygotowania
- Kaszę jaglaną gotujemy wg wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym, dodajemy pokrojone w kostkę pomidorki suszone i jeszcze chwilę smażymy. Kaszę jaglaną odcedzamy,czekamy aż ostygnie dodajemy do niej usmażoną cebulę oraz pomidory (przestudzone), przyprawy, jajko i mąkę. Łączymy i formuujemy kotleciki. Ja dość mocno ugniatam, żeby kasza była bardziej zwarta. Smażymy na 2 łyżkach masła klarowanego z każdej str ok 3 minut ( zależy od grubości) .