Składniki
- 3 średniej wielkości bakłażany
- 1 puszka pomidorków pelati
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
- 1 duży por (biała część)
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- przyprawy tymianek, majeranek, sól, pieprz, papryka słodka i chili
- 3 łyżki oliwy do podsmażenia
Sposób przygotowania
- Kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (możemy trochę krócej, żeby była lekko twarda). Por kroimy w piórka i obsmażamy na oliwię. Dodajemy mięso i przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 8 minut, dodajemy pomidorki pelati oraz kaszę. Dusimy jeszcze około 7-8 minut. Przyprawiamy do smaku tymiankiem, majerankiem, papryką słodką i ostrą. Bakłażany przekroimy na pół, wycinamy środki i nacieramy solą każdą połowę. Zostawiamy na 15 minut, następnie opłukujemy wodą. Bakłażany układamy w naczyniu żaroodopornym, nakładamy farsz i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.