Składniki
- 3 ziemniaki (duże)
- 3 marchewki (duże)
- 1 cebula
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 3 litry bulionu drobiowego
- sól
- pieprz czarny i ziołowy
- ostra papryka
- Dodatki
Sposób przygotowania
- Obrane i drobno pokrojone ziemniaki oraz marchewkę wrzucamy do garnka z bulionem i gotujemy. W międzyczasie kroimy pora i cebulę w piórka, czosnek drobno siekamy - szklimy to wszystko na patelni. Następnie przekładamy do garnka z ziemniakami i marchewką. Gotujemy ok 40 min. Doprawiamy zupę i gotujemy jeszcze 20 minut. Następnie blendujemy warzywa z zupy, stopniowo dolewając wywaru - tak aby osiągnąć pożądaną konsystencję.
- Następnie blendujemy warzywa z zupy, stopniowo dolewając wywaru - tak aby osiągnąć pożądaną konsystencję. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy.
- Zupkę dekorujemy klesksem kwaśnej śmietany, odrobiną sosu sojowego, posypujemy posiekaną natką pietruszki i groszkiem ptysiowym