Back
Featured image of post Jarzynowy krem z groszkiem ptysiowym

Jarzynowy krem z groszkiem ptysiowym

Bardzo prosta do przygotowania zupa, a jednak prezentuje się efektownie. W sam raz na niedzielny obiadek. :) Myślę, że w mniej pikantnej wersji, posmakuje również dzieciom. :)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Obrane i drobno pokrojone ziemniaki oraz marchewkę wrzucamy do garnka z bulionem i gotujemy. W międzyczasie kroimy pora i cebulę w piórka, czosnek drobno siekamy - szklimy to wszystko na patelni. Następnie przekładamy do garnka z ziemniakami i marchewką. Gotujemy ok 40 min. Doprawiamy zupę i gotujemy jeszcze 20 minut. Następnie blendujemy warzywa z zupy, stopniowo dolewając wywaru - tak aby osiągnąć pożądaną konsystencję.
  • Następnie blendujemy warzywa z zupy, stopniowo dolewając wywaru - tak aby osiągnąć pożądaną konsystencję. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy.
  • Zupkę dekorujemy klesksem kwaśnej śmietany, odrobiną sosu sojowego, posypujemy posiekaną natką pietruszki i groszkiem ptysiowym
Przepisy kulinarne