Składniki
- 1 opakowanie 75g mieszanki sałat
- 2 pomidory
- 170g tuńczyka
- szczypiorek
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- sól ziołowa
- pieprz kolorowy
- 3 łyżki octu winnego
Sposób przygotowania
- Na talerzu układamy sałatę. Pomidora kroimy w cienkie plastry, układamy na sałacie, solimy i pieprzymy. Szczypiorek kroimy w kostkę. Na pomidorach układamy odsączonego tuńczyka, całość posypujemy szczypiorkiem.
- Następnie przygotowujemy jajko w koszulce. W wysokim garnku zagotowujemy wodę - wody wlewamy na wysokość około 15 cm, dodajemy ocet - ponownie zagotowujemy. Woda powinna się mocno gotować. Jajko wbijamy do osobnej miseczki. Łyżką zagarniamy wodę tak, aby powstały okręgi, wlewamy jajko i znowu zagarniamy, aby białko owinęło żółtko. Gotujemy 2-3 minuty.
- Jajko wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na sałatce. Oprószamy je solą ziołową i kolorowym pieprzem i gotowe :-) Smacznego :-)