Back
Featured image of post Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką

Idealna propozycja na słodki podwieczorek. Jabłka z rodzynkami pachnące cynamonem zapieczone pod chrupiącą kruszonką. Mmm... palce lizać :) Najlepiej smakują na ciepło. Można też podać je z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka i prażyć, aż będą miękkie. Dosłodzić do smaku cukrem. Jeśli jest taka potrzeba podlać odrobiną wody. Wrzucić garść rodzynek i doprawić cynamonem. Można również użyć gotowych prażonych jabłek, dostępnych np. w Lidlu.
  • Masło utrzeć w palcach z mąką i cukrem na kruszonkę.
  • Do naczynek żaroodpornych wyłożyć jabłka, a następnie przykryć kruszonką. Przepis jest na dwie porcje. Zapiekać 30 min.
Przepisy kulinarne