Back
Featured image of post Jabłecznik z żurawiną

Jabłecznik z żurawiną

 i postanowiłam, że muszę koniecznie spróbować. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie pomajstrowała w proporcjach, więc delikatnie się różni. Było warto więc i Wam polecam. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Wyjąć masło z lodówki aby nieco zmiękło. Sparzyć żurawinę wrzątkiem i odstawić na parę minut na bok zalane wodą.
  • Nastawić mleko na budyń, zostawić pół kubka i rozmieszać proszek z cukrem. Zagotować budyń wg przepisu na opakowaniu i zostawić niech sobie troszkę przestygnie.
  • Utrzeć miękkie masło z cukrem. Dodawać kolejno żółtka i dalej miksować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyjdzie nam gęsta masa.
  • Ubić białka z odrobinką soli i cukru. Dodawać do ciasta i dalej ucierać.
  • Połowę ciasta rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie obrać jabłka i kroić w plastry. Posypać cynamonem i odsączoną żurawiną. Polać budyniem. Na budyń wyłożyć i rozsmarować pozostałą część ciasta. Nie będzie to łatwe, ale próbujcie ;)
  • Piec ok. 45 minut w 180*C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Niezbyt obficie. Smacznego! :)
Przepisy kulinarne