Składniki
- budyń
- 1 budyń śmietankowy
- 2 szkl mleka
- 2 łyżki cukru
- ciasto ucierane
- 250 g masła
- 1 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki tortowej
- 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- szczypta soli (do białek)
- warstwa owoców
- 3 duże jabłka
- 100 g suszonej żurawiny
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
- Wyjąć masło z lodówki aby nieco zmiękło. Sparzyć żurawinę wrzątkiem i odstawić na parę minut na bok zalane wodą.
- Nastawić mleko na budyń, zostawić pół kubka i rozmieszać proszek z cukrem. Zagotować budyń wg przepisu na opakowaniu i zostawić niech sobie troszkę przestygnie.
- Utrzeć miękkie masło z cukrem. Dodawać kolejno żółtka i dalej miksować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyjdzie nam gęsta masa.
- Ubić białka z odrobinką soli i cukru. Dodawać do ciasta i dalej ucierać.
- Połowę ciasta rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie obrać jabłka i kroić w plastry. Posypać cynamonem i odsączoną żurawiną. Polać budyniem. Na budyń wyłożyć i rozsmarować pozostałą część ciasta. Nie będzie to łatwe, ale próbujcie ;)
- Piec ok. 45 minut w 180*C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Niezbyt obficie. Smacznego! :)