Składniki
- Beza
- 2 białka
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- Ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1/2 kostki margaryny (125 g)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- Dodatkowo
Sposób przygotowania
- Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części.
- Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią foremkę posmarowaną wcześniej tłuszczem i obsypaną odrobiną krupczatki. Zapiekać 15 min w temp. 190 st. C.
- Drugą część ciasta podzielić znów na pół i w jedną część wgnieść łyżkę kakao. Rozwałkować placki z których następnie wyciąć serduszka.
- Ubić sztywną pianę z dwóch białek.
- Po 15 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Bezpośrednio na zapieczone ciasto pokroić obrane jabłka (ja kroję je w takie nieregularne plasterki). Jabłka posypać cynamonem.
- Na jabłka wyłożyć ubitą pianę a na niej ułożyć serduszkowy wzorek.
- Piec przez kolejne 15 min w temp. 190 st. C.