Back
Featured image of post Jabłecznik od serca

Jabłecznik od serca

Już kilka razy widziałam ciasta z serduszkowym wzorem i marzyło mi się bardzo upieczenie takiego. Jak sobie zamarzyłam, tak zrobiłam. Wyszło podwójnie słodko. :)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części.
  • Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią foremkę posmarowaną wcześniej tłuszczem i obsypaną odrobiną krupczatki. Zapiekać 15 min w temp. 190 st. C.
  • Drugą część ciasta podzielić znów na pół i w jedną część wgnieść łyżkę kakao. Rozwałkować placki z których następnie wyciąć serduszka.
  • Ubić sztywną pianę z dwóch białek.
  • Po 15 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Bezpośrednio na zapieczone ciasto pokroić obrane jabłka (ja kroję je w takie nieregularne plasterki). Jabłka posypać cynamonem.
  • Na jabłka wyłożyć ubitą pianę a na niej ułożyć serduszkowy wzorek.
  • Piec przez kolejne 15 min w temp. 190 st. C.
Przepisy kulinarne