Składniki
- 1 szkl cieciorki (ugotować)
- 1 łyżeczka sody
- 2 ząbki czosnku
- 150 g tahini (można dać więcej, nawet szklankę)
- sok z połówki cytryny
- 0,3 szkl zimnej wody
- sól
- ostra papryka (do posypania)
- oliwa z oliwek
- pestki dyni
Sposób przygotowania
- Cieciorkę należy namoczyć na noc a następnego dnia ugotować. Można ten proces przyśpieszyć dodając do gotowania łyżeczkę sody. Jednakże jeśli macie więcej czasu warto po prostu podgotować ją dłużej i sody nie dodawać. Ja niestety nie miałam czasu. Ugotowana powinna rozcierać się w palcach. Odsączamy ją i przekładamy do blendera z dzbankiem.
- Dodajemy pastę tahini, łyżkę oliwy, wodę, sok z cytryny, posiekany czosnek i sól. Blendujemy na gładką pastę. Przekładamy ją na duży płaski talerz i rozcieramy.
- Gotowy hummus skrapiamy oliwą z oliwek, możemy posypać go ostrą papryką i uprażonymi pestkami dyni. Podajemy z chlebkiem pita lub razowym pieczywem.