Składniki
- 4 duże bułki
- 0,5 kg łopatki wieprzowej (dobrej jakości mięso, mielone z kawałka)
- 1 jajo
- troszkę bułki tartej
- sól
- pieprz
- 1 pomidor malinowy
- mix sałat (lub dowolna sałata)
- ser żółty
- 8 plasterków cukinii
- cebula
- kiełki (dowolne)
Sposób przygotowania
- Mięso mielone włożyć do miski, dodać surowe jajo, przyprawić solą i pieprzem i dodać trochę bułki tartej, aby dało się uformować kształtne kotleciki. Wygnieść, wymieszać i podzielić mięso na 4 porcje. Z każdej zrobić kulkę, spłaszczyć i uformować ją w kształt placka. Usmażyć na patelni najpierw na większym, aby mięso się zezłociło, potem już na małym ogniu pod przykrywką, aby doszło w środku. Mamy meritum, przechodzimy do dodatków.
- Bułki przekroić i podpiec w piekarniku lub opiekaczu, aż staną się chrupkie.
- Cebulkę podsmażyć na patelni. Przyprawić solą i pieprzem.
- Podsmażyć plasterki cukinii.
- Podpieczone bułki wyjmujemy z piekarnika. Układamy na dolnej połówce sałatę, plastry pomidora, kotleta, ser, plasterki cukinii, na to cebulę i kiełki. Podajemy :)