Back
Featured image of post Hamburgery

Hamburgery

Hamburger jest dobry na wszystko. Na szczęście nie musi iść tak bardzo w biodra ;) W tym przypadku ważne jest dobre mięso i świeże warzywa. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Mięso mielone włożyć do miski, dodać surowe jajo, przyprawić solą i pieprzem i dodać trochę bułki tartej, aby dało się uformować kształtne kotleciki. Wygnieść, wymieszać i podzielić mięso na 4 porcje. Z każdej zrobić kulkę, spłaszczyć i uformować ją w kształt placka. Usmażyć na patelni najpierw na większym, aby mięso się zezłociło, potem już na małym ogniu pod przykrywką, aby doszło w środku. Mamy meritum, przechodzimy do dodatków.
  • Bułki przekroić i podpiec w piekarniku lub opiekaczu, aż staną się chrupkie.
  • Cebulkę podsmażyć na patelni. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Podsmażyć plasterki cukinii.
  • Podpieczone bułki wyjmujemy z piekarnika. Układamy na dolnej połówce sałatę, plastry pomidora, kotleta, ser, plasterki cukinii, na to cebulę i kiełki. Podajemy :)
Przepisy kulinarne