Back
Featured image of post Gulasz

Gulasz

Smaczne, lekko pikantne danie, pasujące do ziemniaków lub kaszy. Pieczarki można zastąpić w sezonie grzybami, wtedy gulasz będzie jeszcze lepszy.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Mięso pokroić w grubą kostkę. Oprószyć przyprawami i obsypać mąką. Podsmażyć na gorącym tłuszczu aż się zarumieni. Pokroić pieczarki w grube kawałki i cebulę w grube piórka. Podsmażyć razem z mięsem, przyprawiając.
  • Zalać wszystko wodą i dusić do miękkości dodając ziele i listek. Dodać przecier pomidorowy. Pod koniec zabielić mąką i śmietaną. Aby nie powstały grudki należy rozmieszać je w kubku z wywarem z gulaszu zanim się wleje mieszankę do naczynia. A potem szybko mieszać. Poddusić jeszcze chwilkę i gotowe!
Przepisy kulinarne