Składniki
- 1 kg średnich pieczarek
- 2 średnie cebule
- ogórki konserwowe
- papryka konserwowa
- bułka tarta do obtoczenia
- pieprz, sól do smaku
- 2 jaja
- sól, pieprz, papryka słodka
- Zalewa
- 12 łyżek octu spirytusowego
- 6 łyżek keczupu
- 20 dag koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka soli
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 2 listki laurowe
Sposób przygotowania
- Pieczarki dokładnie umyć, obciąć nóżki. Jajko rozkłócić, dodać sól, pieprz i paprykę. Następnie pieczarki maczamy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na patelni do zarumienienia. Cebulkę, ogórki i paprykę kroimy w paseczki.
- Zagotowujemy ok. 4 szklanek wody wraz ze wszystkimi podanymi składnikami. Grzyby układamy na dnie miski, na nie warzywa i zalewamy gorącą zalewą. Najlepiej smakują na drugi dzień.