Back
Featured image of post Gołąbki zapiekane w kapuście kiszonej

Gołąbki zapiekane w kapuście kiszonej

Smakowite gołąbki o zdecydowanym smaku przypadną do gustu mięsożercom. Ja im się nie oprę. Przepis podpatrzony w kuchennych rewolucjach, ale potraktowany dość luźno. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Nastawiamy kaszę, aby się ugotowała. Odsączamy i niech czeka. Następnie należy nastawić dwa duże garnki z wodą. Kapustę ponacinać dookoła głąba, aby później łatwo odrywać listki. Obgotować ją i powoli, ostrożnie zdejmować poszczególne liście. Wyciąć z nich zgrubiałe żyłki. Liście warto potrzymać trochę dłużej w wodzie, aby były dość miękkie, ponieważ później mogą się długo piec. Przygotowane liście odstawić na bok. Bierzemy się za kiszoną kapustę.
  • Kiszoną kapustę należy poddusić. Można tego nie robić, ale później, będzie się długo piekło, a mi zależy na czasie. Przyprawiamy ją odrobinę solą, ale ostrożnie, bo kiszona kapusta lubi być już nieźle kwaśna. Moja jest. Dodajemy trochę pieprzu i można dać ze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Odstawiamy na bok.
  • Mięso wkładamy do dużej miski. Dodajemy ugotowaną kaszę, jajka, bułkę tartą i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą.
  • Farsz nakładamy na liście i zawijamy w paczuszki. Układamy w dużym naczynku żaroodpornym z pokrywką. Jeśli mamy już pozawijane gołąbki, układamy na nich kiszoną kapustę, podlewamy trochę wody i przykrywamy pokrywką. To ważne, bo najpierw będziemy piekli pod przykryciem, a pod koniec je zdejmiemy. Bez pokrywki kiszona kapusta nam się wysuszy i przypali.
  • Pieczemy 2 godziny w 180*C. Porcja wystarczy Wam co najmniej na 2 rodzinne obiady. Najlepsze są na drugi dzień, kiedy już przejdą smakiem.
Przepisy kulinarne