Back
Featured image of post Gąsienniczki, czyli bułeczki z parówkami

Gąsienniczki, czyli bułeczki z parówkami

Wariacja na temat tradycyjnej bułki z parówką. Najlepiej smakują polane ketchupem.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka. Dodajemy do mąki wymieszanej z solą i cukrem. Następnie dodajemy mleko i olej. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny-godzinę do wyrośnięcia.
  • Ciasto dzielimy na 8 części i rozwałkowujemy na prostokątne placki. Na placku kładziemy wzdłuż parówkę, zawijamy i nacinamy, ale nie do końca. Następnie wywijamy jedną cząstkę w lewo, druga w prawo i tak na zmianę żeby powstała "gąsiennica". Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
  • Tak przygotowane parówki smarujemy rozkłóconym jakiem z mlekiem i posypujemy serem. Całość możemy posypać pieprzem. Pieczemy ok. 20 min. w 180°C do zrumienienia.
Przepisy kulinarne