Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 16 g drożdży świeżych (lub 1 op. suszonych)
- 200 g mleka
- 3 łyżki oleju
- 1 płaska łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 jajko (do posmarowania)
- 1 łyżka mleka (do posmarowania)
- garść tartego żółtego sera
Sposób przygotowania
- Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka. Dodajemy do mąki wymieszanej z solą i cukrem. Następnie dodajemy mleko i olej. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny-godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto dzielimy na 8 części i rozwałkowujemy na prostokątne placki. Na placku kładziemy wzdłuż parówkę, zawijamy i nacinamy, ale nie do końca. Następnie wywijamy jedną cząstkę w lewo, druga w prawo i tak na zmianę żeby powstała "gąsiennica". Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
- Tak przygotowane parówki smarujemy rozkłóconym jakiem z mlekiem i posypujemy serem. Całość możemy posypać pieprzem. Pieczemy ok. 20 min. w 180°C do zrumienienia.