Składniki
- 1 duża cukinia
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 średnia cebula
- 5 dużych pieczarek
- kilka plastrów wędzonego boczku
- 6 łyżek starego na drobnych oczkach sera
- posiekana zielenina (do posypania)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół. Obie połówki podzielić jeszcze na 3 części w poprzek - tak aby powstało 6 łódeczek. Wydrążyć nasiona.
- Paprykę pokroić w krótkie paseczki, pieczarki w ósemki, cebulę w grubsze piórka. Warzywa ułożyć z górką* w cukiniowych łódeczkach. Jeśli chcecie możecie również dodać pokrojony w paseczki boczek. Posypać solą, pieprzem, zieleniną i serem. * warzywa zmaleją podczas pieczenia więc trzeba nałożyć ich jak najwięcej.
- Zapiekać na blaszce wyłożonej pergaminem przez 35 minut w 180 st. C.