Back
Featured image of post Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Banalne danie z cukinią w roli głównej, którego przygotowanie zajmuje dosłownie 45 minut włącznie z pieczeniem. Idealne na lekki letni obiad lub kolację.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół. Obie połówki podzielić jeszcze na 3 części w poprzek - tak aby powstało 6 łódeczek. Wydrążyć nasiona.
  • Paprykę pokroić w krótkie paseczki, pieczarki w ósemki, cebulę w grubsze piórka. Warzywa ułożyć z górką* w cukiniowych łódeczkach. Jeśli chcecie możecie również dodać pokrojony w paseczki boczek. Posypać solą, pieprzem, zieleniną i serem. * warzywa zmaleją podczas pieczenia więc trzeba nałożyć ich jak najwięcej.
  • Zapiekać na blaszce wyłożonej pergaminem przez 35 minut w 180 st. C.
Przepisy kulinarne