Back
Featured image of post Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Całe życie mówiłam, że fasoli nigdy nie zjem. Fuj, ble, ochydztwo. Ale zjadłam i co gorsze, posmakowała mi :) Aż dziś stał się cud i sama ją sobie ugotowałam. A to wszystko przez moją mamę :) 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Fasolę wypłukać i zalać wodą trochę ponad poziom. Zostawić na noc. Dzięki temu szybciej się ugotuje.
  • Następnego dnia fasolę nastawić na ogień. Nie wylewać wody z nocy. Dolać jej jeszcze, aby było jej ze 3 cm ponad fasolkę. Posolić, popieprzyć, wrzucić ziele i liście. Gotować ok 2-2,5 godz. W miedzyczasie pokroić mięso w małe kawałki i podsmażyć na patelni z cebulką i czosnkiem. Dodać do fasoli. Kiedy fasola będzie już miękka, dodać koncentrat pomidorowy i majeranek. Podgotować jeszcze z pół godziny. Smacznego!
Przepisy kulinarne