Składniki
- 2 średnie jajka w temperaturze pokojowej
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 700 gram śliwek
- 1 szklanka śmietany 18% temperatura pokojowa
- 5 łyżeczki sody
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiewamy z sodą oraz proszkiem do pieczenia. Mleko gotujemy w rondelku z kostką masła, zostawiamy do wystygnięcia (ma być letnie), Jaja roztrzepujemy rózgą kuchenną w misce, następnie dodajemy śmietanę, cukier i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy na zmianę mąkę oraz mleko z rozpuszczonym masłem za każdym razem mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji (około 3 tury). Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blachy, rozmiar 33/23cm. Pieczemy ok 50-55 minut w 180 stopniach.