Składniki
Sposób przygotowania
- Z 20L wiadra obranych i pokrojonych jabłek oddzieliłam 2/3 porcji. Ta część posłużyła mi jako materiał na dżemik z rodzynkami. Sparzyłam rodzynki gorącą wodą. Po minutce ją zlałam. Nastawiłam jabłka w dużym garnku. Najlepiej wybrać taki, co do którego mamy pewność, że nic się w nim nie przypala. Jabłka podlać odrobiną wody i mieszać na początkowym etapie bez przerwy, bo łatwo jest je przypalić. Kiedy zaczną się rozpadać i puszczą sok, można już mieszać rzadziej. Kiedy jabłka się rozpadną, wsypać 1 szkl cukru, cynamon i rodzynki. Podgotować jeszcze chwilkę i zestawić z ognia. Można nakładać dżem do czystych i wyparzonych słoików. Zakręcić suchą zakrętką, wycierając wcześniej gwint. Pasteryzować kilka minut (5-10). Należy uważać, aby wstawiać słoiki do wody, która ma podobną temperaturę, co słoik z dżemem. Inaczej słoik może pęknąć.
- Pozostałą 1/3 porcji jabłek skroiłam do garnka i nastawiłam na ogień. Podlałam odrobiną wody. Kiedy jabłka się rozpadły wsypałam 0,5 szkl cukru. Gotowy dżem nałożyłam do słoików i pasteryzowałam zgodnie z powyższymi zasadami.