Back
Featured image of post Dyniowa zupa mleczna z zacierkami

Dyniowa zupa mleczna z zacierkami

Zupa mleczna, którą odkąd sięgam pamięcią robiła moja mama. To smaczna alternatywa dla wytrawnych zup przygotowywanych na bazie dyni. Doskonała na śniadanie lub kolację. :)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Dynię drobno pokroić, wrzucić do garnka i zalać wodą ponad poziom dyni. Gotować około pół godziny, aż dynia będzie bardzo miękka. Odlać wodę a dynię rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków.
  • W międzyczasie, z jajka, wody i mąki zagnieść zwarte ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości rodzynek.
  • W garnku zgrzać mleko i ugotować w nim zagniecione kluseczki. Kluski odcedzić a do garnka z mlekiem wrzucić ugotowaną wcześniej dynię i dokładnie wymieszać. Zestawić z ognia. Podawać z kluskami i ewentualnie dosładzać. ;)
Przepisy kulinarne