Back
Featured image of post Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Macie ochotę na cieplutką drożdżówkę z dodatkiem pysznego twarożku? Z tej porcji naje się cała rodzina i jeszcze zostanie na jutro. Świetny pomysł na śniadanie do pracy lub ciepłą kolację. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Podgrzać lekko mleko i dodać drożdże, mąkę i cukier. Odstawić aż wyrośnie drugie tyle.
  • Połączyć składniki ciasta i dodać zaczyn. Wyrobić na elastyczną masę nadającą się do wałkowania. Podzielić na dwie kulki i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Ser wymieszać z cukrem i jajem. Odstawić na chwilę na bok.
  • Rozwałkować każdą kulkę osobno. Ciasto nie może być za cienkie. Na środek wyłożyć połowę masy serowej. Rozprowadzić po całym płacie.
  • Zawinąć z każdej strony tak, aby powstała "rolada" o szerokości równej docelowej długości bułek. Pokroić roladę na 8 równych bułeczek.
  • Każdą bułkę zakręcić dwukrotnie. Tak jak na foto. Z całej porcji powinno wyjść ok 16 bułek.
  • Piec 20 minut w 180*C
Przepisy kulinarne