Składniki
- ciasto
- 1 kg mąki tortowej
- 6 jajek
- sól (do smaku)
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2-3 łyżki masła
- masa serowa
- 2 kostki twarogu (kostki 250g)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- posypka
- zaczyn
- 1 szkl mleka
- 1 kostka drożdży (100g)
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania
- Podgrzać lekko mleko i dodać drożdże, mąkę i cukier. Odstawić aż wyrośnie drugie tyle.
- Połączyć składniki ciasta i dodać zaczyn. Wyrobić na elastyczną masę nadającą się do wałkowania. Podzielić na dwie kulki i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Ser wymieszać z cukrem i jajem. Odstawić na chwilę na bok.
- Rozwałkować każdą kulkę osobno. Ciasto nie może być za cienkie. Na środek wyłożyć połowę masy serowej. Rozprowadzić po całym płacie.
- Zawinąć z każdej strony tak, aby powstała "rolada" o szerokości równej docelowej długości bułek. Pokroić roladę na 8 równych bułeczek.
- Każdą bułkę zakręcić dwukrotnie. Tak jak na foto. Z całej porcji powinno wyjść ok 16 bułek.
- Piec 20 minut w 180*C