Składniki
- Ciasto
- 225 gram mąki pszennej
- 15 gram drożdży
- 1/3 szklanki śmietany
- 180 gram masła
- 0,5 łyżeczki soli
- Farsz
- 2/3 szklanki ugotowanej na miękko zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 3/4 kostki twarogu
- sól, pieprz, majeranek, sok z cytryny
- masło do smażenia cebuli
Sposób przygotowania
- Drożdże mieszamy ze śmietaną następnie łączymy z resztą składników i zagniatamy ciasto.
- Ugotowaną na miękko soczewicę przepuszczamy przez praskę wraz z twarogiem. Dodajemy zeszkloną na maśle cebulkę, którą uprzednio kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny.
- Ciasto rozwałkujemy i wycinamy kółka. Układamy farsz i lepimy pierogi. Następnie pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia. Możemy posmarować białkiem jaja i posypać np. sezamem.