Back
Featured image of post Drożdżowe pierożki z soczewicą

Drożdżowe pierożki z soczewicą

Coś dla osób na diecie bezmięsnej. Pierożki z soczewicą ciekawie komponują się z różnymi dipami np. czosnkowym. Polecam jako przystawkę do piwa.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Drożdże mieszamy ze śmietaną następnie łączymy z resztą składników i zagniatamy ciasto.
  • Ugotowaną na miękko soczewicę przepuszczamy przez praskę wraz z twarogiem. Dodajemy zeszkloną na maśle cebulkę, którą uprzednio kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny.
  • Ciasto rozwałkujemy i wycinamy kółka. Układamy farsz i lepimy pierogi. Następnie pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia. Możemy posmarować białkiem jaja i posypać np. sezamem.
Przepisy kulinarne