Back
Featured image of post Czekoladowe bez mąki

Czekoladowe bez mąki

Mocno czekoladowy spód i puszysta bita śmietana... Nie ma lepszego połączenia! Po prostu niebo w gębie ;)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać masło i mieszać do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej masy.
  • 4 białka ubić na sztywno, dodawać powoli 100 g cukru i ubijać, aż powstanie lśniąca masa.
  • 4 żółtka i 2 całe jajka utrzeć z 75 g cukru na biało, następnie dodać masę czekoladową i dokładnie wymieszać. Na koniec połączyć z ubitymi białkami i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 min. Po upieczeniu środek ciasta opadnie, a powstałą dziurę wypełnić masą.
  • Serek mascarpone utrzeć z łyżką cukru pudru. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i połączyć z serkiem. Wyłożyć na spód i pospać kakao.
Przepisy kulinarne