Składniki
- płatki migdałowe (do dekoracji)
- ciasto
- 3 jajka
- 1/3 szkl cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
- masa budyniowa
- 2 budynie śmietankowe
- 0,5 szkl soku z cytryny
- 1,5 szkl wody
- 3/4 szkl cukru
- 100 g masła
- masa śmietanowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szkl wody
- 500 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru
- nasączenie
- 0,5 szkl wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy na wolnych obrotach, aby masa jajeczna nie opadłą. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy wodę. Formę (zwykłą, dużą do ciasta) wykładamy pergaminem i wylewamy ciacho. Pieczemy 20 minut w 180*C.
- Upieczone ciasto nasączamy sokiem z cytryny z wodą i cukrem.
- 1 szkl wody gotujemy razem z 0,5 szkl soku z cytryny i cukrem. W pozostałej 0,5 szkl wody rozprowadzamy 2 budynie. Kiedy płyn się zagotuje, wlewamy rozrobione budynie i mieszamy, aż zgęstnieje. Mamy budyń cytrynowy. Studzimy go i miksujemy z miękkim masłem. Smarujemy masą nasączony biszkopt.
- Natępnie rozpuszczamy galaretkę w szklance wody. Studzimy, aż będzie lekko gęstnieć. Ubijamy śmietanę, na koniec dodając cukier. W taką masę wlewamy galaretkę i ubijamy. Przekładamy masę na ciasto. Niech sobie zastyga, a my w międzyczasie możemy sprażyć płatki migdałowe na patelni. Posypujemy po wierzchu. Ciasto jest gotowe kiedy porządnie stężeje. Wstawiamy je do lodówki.