Back
Featured image of post Cynamonowe ciasto ze śliwką

Cynamonowe ciasto ze śliwką

Ciasto o ciekawym smaku, które umili niejeden wieczór. Doskonale smakuje na ciepło, ze szklanką mleka. Kwaskowy smak śliwek wspaniale łączy się z orzechami włoskimi i aromatem cynamonu. Polecam! Przepis na imprezową, dużą porcję.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Margarynę utrzeć z cukrami. Dodać jajka i dalej ucierać na puszystą masę. Dodać mąkę, mleko i proszek do pieczenia. Na tym etapie dodać tylko 1 łyżeczkę cynamonu do masy. Posiekać orzechy i wsypać do masy. Rozmieszać.
  • Ciasto przełożyć na blachę. Powtykać przepołowione śliwki (bez pestek) skórką do dołu. Posypać po wierzchu odrobiną cukru i łyżeczką cynamonu. Piec około godziny. Po upieczeniu warto posypać cukrem pudrem. Pyszne na gorąco z mlekiem!
Przepisy kulinarne