Back
Featured image of post Ciasto z rabarbarem i orzechami włoskimi

Ciasto z rabarbarem i orzechami włoskimi

Szkoda by było, aby rabarbar się zmarnował w ogrodzie, więc zebrałam wszystko i oto, co z tego wynikło. Pyszne, słodko kwaśne ciacho, trochę wilgotne, trochę chrupiące, do gorącej herbaty na te chłodne dni jak znalazł. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Utrzeć masło z cukrem. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Dodać mąkę i wszystkie sypkie składniki (prócz tych przeznaczonych na kruszonkę ;)). Dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać rabarbar pokrojony na kawałeczki i obrane i posiekane orzechy włoskie. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną pergaminem.
  • Połączyć wszystkie składniki na kruszonkę, aż powstaną okruchy ciasta. Posypać ciasto. Piec godzinę w 180*C.
  • Ciasto najpyszniejsze jest na ciepło. Dobrze będzie się komponować również z lodami.
Ostatnia aktualizacja 2020-12-28 23:32 +0100
Przepisy kulinarne