Składniki
- ciasto
- 3 szkl mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kostka masła
- 1 szkl cukru
- 4 jajka
- 1 szkl jogurtu greckiego (lub maślanki)
- kilka łodyg rabarbaru (pokroić na kawałki)
- orzechy włoskie (ile chcecie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- kruszonka
Sposób przygotowania
- Utrzeć masło z cukrem. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Dodać mąkę i wszystkie sypkie składniki (prócz tych przeznaczonych na kruszonkę ;)). Dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać rabarbar pokrojony na kawałeczki i obrane i posiekane orzechy włoskie. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną pergaminem.
- Połączyć wszystkie składniki na kruszonkę, aż powstaną okruchy ciasta. Posypać ciasto. Piec godzinę w 180*C.
- Ciasto najpyszniejsze jest na ciepło. Dobrze będzie się komponować również z lodami.