Back
Featured image of post Ciasto migdałowe - autor p. Emil Kietzman - danie konkursowe

Ciasto migdałowe - autor p. Emil Kietzman - danie konkursowe

Eleganckie ciasto o wyrafinowanym smaku zadowoli niejedno podniebienie. Same chętnie przetestujemy przy najbliższej okazji, bo jesteśmy ciekawe. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • 1. Rozdzielić żółtka od białek do dwóch misek. 2. Do żółtek dodać cukier, cukier waniliowy – ubić bardzo dokładnie na puszystą masę. 3. W drugiej misce ubić na sztywno białka dodając szczyptę soli. 4. Bardzo delikatnie dodawać do jajek białko na przemian z mielonymi migdałami, na koniec wsypać garść płatków migdałowych i posiekane orzechy. 5. Wyłożyć do tortownicy, piec około 40-45 min w temperaturze 180C 6. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i czekać około 15 min. 7. Jeśli robimy ciasto z polewą, to po ostygnięciu polać polewą, jeżeli tort, to placek przekroić na pół, posmarować kremem pomiędzy plackami i na wierzchu, oraz polać polewą. Wierzch posypać pozostałymi płatkami migdałowymi
  • 1. Zaparzyć kakao wrzątkiem, ostudzić. 2. Ubić masło, żeby było puszyste, dodawać na przemian cukier, kakao i alkohol.
  • Wlać do garnuszka śmietankę, dodać połamana czekoladę i cały czas mieszając podgrzewać na wolnym ogniu. Po lekkim ostudzeniu wylać na ciasto.
  • Całość ozdobić wyciętymi fragmentami masy marcepanowej, posypać cukrem pudrem.
Przepisy kulinarne