Składniki
- ciasto
- 6 jaj
- 1 paczka migdałów mielonych (300g)
- 1 mała paczka orzechów włoskich (posiekać)
- garść płatków migdałowych
- 1 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- krem
- 1 kostka masła (o temp pokojowej)
- 3 pełne łyżki kakao
- 1/4 szkl wrzątku
- 3/4 szkl cukru pudru
- kieliszek dobrego alkoholu: rum, whisky, likier
- polewa
- 1/3 szkl śmietany kremówki
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- posypka
Sposób przygotowania
- 1. Rozdzielić żółtka od białek do dwóch misek. 2. Do żółtek dodać cukier, cukier waniliowy – ubić bardzo dokładnie na puszystą masę. 3. W drugiej misce ubić na sztywno białka dodając szczyptę soli. 4. Bardzo delikatnie dodawać do jajek białko na przemian z mielonymi migdałami, na koniec wsypać garść płatków migdałowych i posiekane orzechy. 5. Wyłożyć do tortownicy, piec około 40-45 min w temperaturze 180C 6. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i czekać około 15 min. 7. Jeśli robimy ciasto z polewą, to po ostygnięciu polać polewą, jeżeli tort, to placek przekroić na pół, posmarować kremem pomiędzy plackami i na wierzchu, oraz polać polewą. Wierzch posypać pozostałymi płatkami migdałowymi
- 1. Zaparzyć kakao wrzątkiem, ostudzić. 2. Ubić masło, żeby było puszyste, dodawać na przemian cukier, kakao i alkohol.
- Wlać do garnuszka śmietankę, dodać połamana czekoladę i cały czas mieszając podgrzewać na wolnym ogniu. Po lekkim ostudzeniu wylać na ciasto.
- Całość ozdobić wyciętymi fragmentami masy marcepanowej, posypać cukrem pudrem.