Składniki
- 2 szkl mąki (ok. 311g)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl kakao
- 1 łyżka cynamonu
- 1,5 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
- 6 jajek
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w 3 łyżkach wody)
- 1 szkl maślanki
- 200 g masła
- 1 łyżka nutelli
Sposób przygotowania
- Jajka ubić z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel .
- Masło utrzeć z 1 szklanką cukru . Do utartego masła dolewać stopniowo maślankę i kawę , dodać nutellę ubijać mikserem aż powstanie jednolita masa. Proszek połączyć z mąką , cynamonem i kakao, dodać do jajek i delikatnie wymieszać , dodawać stopniowo utarte masło z maślanką i chwile mieszać mikserem aby składniki się dobrze połączyły .
- Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut do suchego patyczka .
- Gdy ciasto przestygnie smarujemy wierzch nutellą i posypujemy wiórkami kokosowymi .